Wiśnione

Lifestylowy blog o modzie, jedzeniu i podróżach Kasi i Marcina Wiśnionych. email: kasia@wisnione.pl

Krewetki muślinowe

Uwielbiamy owoce morza, więc tym razem krewetki muślinowe.
Składniki:
0,5 kg surowych krewetek black tiger
2 małe rzymskie sałaty
100 g brązowego ryżu o orzechowym aromacie
oliwa z oliwek
kolendra
masło
chilli
1 cebula
2 ząbki czosnku 
1 cytryna 
sól pieprz do smaku

We love seafood so this time the muslin shrimps.

Ingredients :
0,5 kg of raw black tiger shrimps 
2 small roman lettuce 
100 g of brown rice with nutty aroma
oil olive
coriander
butter
chilli
1 onion
2 cloves of garlic 
1 lemon 
salt and pepper to taste
                            
Nastawiamy ryż i przygotowujemy półprodukty.

We boil rice and prepare semi-finished products.
Patelnię zalewamy oliwą z masłem i wrzucamy cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodajemy sałatę i blanszujemy przez ok. 2 minuty, po czym doprawiamy solą i pieprzem.

We pour the pan with oil and butter and put the onion and garlic. After vitrifield add lettuce and blanched for approx 2 minutes, then season with salt and pepper.

W tym samym czasie, drugą patelnię zalewamy oliwą i wrzucamy cebulę, czosnek i krewetki. Kiedy krewetki zaczną  różowieć, dodajemy sok z cytryny, kolendrę, sól i pieprz.
At the same time on another pan we pour the oil olive and toss the onion, garlic and shrimps. When the shrimp start to grow rosy we add lemon juice, coriander,  salt and pepper. 
Następnie dodajemy masło, aby zagęścić sos.
Then add the butter to thicken the sauce.
Teraz pozostaje wyłożyć ryż, krewetki i sałatę na talerzu, przelać całość sosem i przesypać papryczką chilli. Smacznego!
Now just put the rice, shrimps and lettuce on a plate, pour the whole sauce and place chilli pepper.  Enjoy your meal!

Next Post

Previous Post

© 2017 Wiśnione

Theme by Anders Norén