Wiśnione

Lifestylowy blog o modzie, jedzeniu i podróżach Kasi i Marcina Wiśnionych. email: kasia@wisnione.pl

Hiszpańska paella idealna na obiad w większym gronie!

Z naszej hiszpańskiej podróży  przywieźliśmy nie tylko opaleniznę i dobre humory. Jesteśmy również fanami kulinarnego zwiedzania. Tym razem oprócz delektowania się lokalnymi specjałami w knajpkach, postanowiliśmy poznać typowe domowe potrawy. Z pomocą przyszła nam znajoma Merche, która wprost uwielbia gotować. Popisowym daniem okazała się paella, która jest idealnym rozwiązaniem na proste danie dla dużej ilości osób. Nas było wtedy sześcioro, plus dwoje dzieci 😉 

Składniki : 

– 1 wyporcjowany kurczak 
– 2 dojrzałe pomidory
– 4 papryki (2 zielone, 2 czerwone)
– 8 ząbków czosnku 
– 2 szklanki ryżu arborio
– ok 100 g zielonego groszku 
– ok 150 g groszku cukrowego
– ok 100 g białej fasolki szparagowej
– ok 100 g marchewki baby
– ok 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
– cytryna 
– natka pietruszki 
– przyprawa do paelli z szafranem

Na rozgrzaną patelnię do paelli, lub wooka wrzucamy wyporcjowanego kurczaka i obsmażamy go na złoto. Dokładamy drobno pokrojoną paprykę, po czym obrane ze skórki pomidory.  W między czasie ucieramy czosnek w moździeżu i również dodajemy.

                            

Dusimy całość do momentu aż pomidory zmienią swoją konsystencję w jednolity sos. Doprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki, 1 łyżeczką ostrej, 1 łyżeczką przyprawy do paelli i pieprzem i solą do smaku. 

Wrzucamy na patelnię warzywa,  zalewamy całość bulionem i czekamy aż się zagotuje. Potem wsypujemy ryż, gotujemy chwilę do lekkiego zgęstnienia i odstawiamy by ryż wchłonął bulion.

Dekorujemy według uznania,  my użyliśmy cytrynę, natkę pietruszki i papryczki. Podajemy danie na patelni.  Smacznego! 

Next Post

Previous Post

  • wygląda obłędnie! chętnie bym zjadła 😉
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉

  • Jadłam to danie kiedyś w restauracji i bardzo mi smakowało. Świetna propozycja bo prezentuje się efektownie dzięki palecie barw, jest smaczne i całkiem szybkie do przygotowania)

  • Paella jest przepyszna i syci na bardzo długo. Do tego jeszcze dobre winko i kolacja jak znalazł 🙂 Ole ! 😉

  • Uwielbiam Paellę! <3

  • Uwielbiam! Na wakacjach w Hiszpanii jadlam je prawie codziennie 🙂

  • Matko jak to pysznie wyglada!! Ja do tej pory paelle to taka z mrozonki Frosta jadłam ;). Ale chyba sprobuje sama to zrobic 🙂
    Swietne zdjecia! 🙂

  • Zrobię na pewno!

  • Choć generalnie wolę kuchnię włoską, to paella strasznie mi zasmakowała! Dzięki za przepis, od dawna już za mną chodziła 🙂

  • Uwielbiam paellę. Kiedy jestem w Hiszpanii lubię ją w każdym wydaniu, najbardziej w wersji mariscos 🙂 W Polsce teoretycznie też można ją znaleźć w restauracjach, ale niestety do tradycyjnej hiszpańskiej paelli jej daleko… Kasiu, a Twoja wygląda pysznie!

  • Bardzo lubię paellę. Ja najczęściej robię ją z owocami morza.

  • Artur Baranowski

    I wino. Koniecznie hiszpańskie wino. I odlot!

  • Anna

    Przepis przepisem, ale cóż za piękne zdjęcia! Zachwycam się 🙂

  • natasza c

    na sam widok zdjęcia leci ślinka. Makarony i ryże mogłbym jesc każdego dnia. Przepis koniecznie muszę przygotować bo jest bardzo prosty, a przy tym wygląda efektownie.

© 2017 Wiśnione

Theme by Anders Norén