Wiśnione

Lifestylowy blog o modzie, jedzeniu i podróżach Kasi i Marcina Wiśnionych. email: kasia@wisnione.pl

Restauracja Abażur po Kuchennych Rewolucjach

  Zastanawialiście się kiedyś jak radzą sobie restauracje po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler? Ja tak! Tym bardziej, że w mojej najbliższej okolicy mam przykłady dwóch nieudanych przemian pani Magdy. Burgerownia w Nowym Dworze Mazowieckim padła niedługo po transmisji programu, zaś restauracja w moim rodzinnym Legionowie nadal kulinarnie nie zachwyca. Zdaję sobie sprawę z tego że program jest telewizyjnym show, ale drażni mnie wyciąganie prywatnych brudów i szukanie na siłę  intryg między pracownikami lokalów. Między innymi dlatego nie jestem fanką tego programu, chociaż nie twierdzę że zmiany wprowadzane przez panią Magdę są złe. Czasami wręcz przemiany są rewelacyjne. Dlatego z wielką przyjemnością wybraliśmy się z Wiśnionym na Bitwę Dań do restauracji Abażur na warszawskich Bielanach. Zamysł tego wydarzenia był prosty – ocenialiśmy potrawy z menu pani Magdy kontra autorskie dania restauracji Abażur. Muszę przyznać że bitwa była przepyszna! Zobaczcie co nam zaserwowano ( tak, zjadłam to wszystko! ale musiałam zrezygnować z wieczornego treningu, bo nie miałam siły sturlać się z kanapy).

Przystawki: Wątróbka w białym ostrym sosie  vs   Mariaż morza i ziemi czyli babeczki z foie gras z musem z homarem i konfiturą z czerwonej cebuli pani Magdy.

abażur3Abażur_Babeczki z musem z foie gras

Zupy: Zupa musztardowa  vs.   Aksamitny krem z buraka z malinową nutą pani Magdy.

Abażur6Abażur4

Dania główne:  Kacze udo confit w pomarańczach  vs. Jagnięce duo  czyli comber jagnięcy zapiekany w kruszonce ziołowej, oraz udziec jagnięcy w demi glace z szafranowo-miętowym pęczakiem pani Magdy.

Abażur8Abażur7

Desery: Beza z kremem Chantilly   vs.   Torcik bezowy pani Magdy.

abażur 11abażur9

Wybór zwycięzcy był na prawdę nie lada wyzwaniem. Wszystkie dania były bardzo smaczne, ale po podliczeniu głosów okazało się, że wygrały dania z autorskiego menu restauracji Abażur (41 do 35). Warto jeszcze wspomnieć, że do każdego dania serwowano idealnie dopasowane wina.

Restauracja_Abażur

Jeśli chodzi o samo miejsce, to zdecydowanie polecam miłośnikom kuchni francuskiej, ale nie tylko. Przesympatyczna i niezwykle interesująca właścicielka tworzy niepowtarzalny klimat. Wystrój jest bardzo elegancki i gustowny, ale zarazem kameralny i przytulny a to nie zawsze idzie w parze. My na pewno jeszcze nie raz tam wrócimy!

Restauracja_Abażur_Raduńska_7

Restauracja Abażur
ul. Raduńska 7
01-681 Warszawa
+48 22 826 00 10

Abażur Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Next Post

Previous Post

  • Patrycja Ujazdowska

    Wszystko wygląda mega apetycznie!

  • traveloveit.com

    Super zdjecia i jedzenie wyglada pysznie! My ogladalismy jakis czas z mezem, ktory jest Wlochem ten program i smialismy sie do rozpuku, to naprawde niezly ubaw. Moj maz zwracal szczegolnie uwage na bujne wlosy pani Magdy i na to ze jego babcia nigdy nie wpuscilaby jej z tymi wlosami do kuchni bo to niehigieniczne.

    • Oj tak. Wiśniony jest szefem kuchni…nawet pracował kiedyś u pani Magdy 😂

  • Pierwsze zdjęcie mocne, butelka wina na głowę 😉 Reszta smakowicie wygląda!

    • Haha 😂 Jak się bawić, to na całego!
      A tak serio, to piliśmy po lampce do każdej potrawy, więc dla mnie to i tak było sporo 😉

  • Anna Bielecka

    Świetne! Dziękuję za cynk! Może się wybiorę – pokażę mojemu partnerowi i zobaczę co powie, bo u nas to on jest mistrzem w kuchni i samozwańczym sommelierem 🙂

  • Wygląda pysznie, jak będę w stolicy to się chyba wybiorę 🙂

  • Ola | FitTogether

    Miałam kiedyś okazję jeść w restauracji po kuchennych rewolucjach i to nawet było kilka lat po i powiem szczerze, że było pysznie 🙂 a na dowód tego brak wolnych stolików 🙂 A te dania wyglądają bardzo smakowicie 🙂 Szkoda, że nie mieszkam bliżej bo chętnie bym odwiedziła 🙂

  • Julia Laszuk

    Wybiorę się do niej 🙂
    Zapraszam na nowy post. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

  • Raczej nie moje klimaty, ale to bardzo ciekawe – takie porównanie dań pani Gessler i danego lokalu. Też zawsze ciekawiło mnie, jak sobie te wszystkie knajpy radzą po tym, jak znikną kamery. Sam program raczej irytuje przez te wszystkie rodzinne i pracownicze dramy, ale – tak jak piszesz – to telewizyjne show i rządzi się ono swoimi prawami.

  • Julia Jaśkiewicz

    Z zewnątrz restauracja wygląda uroczo. Dania – przepysznie, choć nie wszystko w moich klimatach. Jedna wielka szkoda jest taka, że w Warszawie ostatni raz byłam 4 lata temu i zbyt szybko się tam znowu nie wybiorę – nie lubię stolicy ;/
    Sama „Kuchenne rewolucje” od czasu do czasu obejrzę tylko po to, by zobaczyć, jakie innowacje wprowadzi pani Gessler i czy się one utrzymają 😉

  • Martoszka

    Dania wyglądają bardzo zachęcająco, choć restauracja z zewnątrz wyglada niepozornie, z chęcią odwiedzę przy następnym wypadzie do Warszawy 🙂

  • Muszę przyznać, że dania wyglądają nieziemsko 🙂

  • Jak jeszcze mieszkałem w Polsce, to miałem zajawkę na odwiedzanie „zrewolucjonizowanych” miejscówek. Przyznam szczerze, że te rewolucje najlepiej wyglądają w necie, choć jak wspomniałaś – czasami zaskakują i są udane. Sam nie wiem czy zależy to od tego że nie wszyscy potrafią i chcą się uczyć licząc tylko na „darmową reklamę w tvn”.

    Co do tych potraw – wyglądają naprawdę nieźle, aż się zrobiłem głodny. Pozdrawiam ;_)

  • Już same nazwy dań brzmią super, mega zachęcająco nawet dla weganki. Piękne zdjęcia i super pomysł na promocję restauracji.

  • Wszystko na zdjęciach wygląda WYŚMIENICIE! MOże uda mi się kiedyś zajrzeć przy okazji będąc w stolicy 🙂

  • Wygląda kusząco!! Zachęciłaś mnie do zawędrowała w tamte okolice 🙂 pozdrawiam!

© 2017 Wiśnione

Theme by Anders Norén