Wiśnione

Lifestylowy blog o modzie, jedzeniu i podróżach Kasi i Marcina Wiśnionych. email: kasia@wisnione.pl

Makaron stir-fry z wołowiną i warzywami

Pyszne, efektowne danie, szybkie i łatwe do przygotowania nawet przez  kulinarnego laika. Czy to w ogóle możliwe? Jasne! Zobaczcie przepis na makaron stir- fry z wołowiną i warzywami.

Co to w ogóle jest stir- fry? To dalekowschodnia metoda, polegająca na szybkim smażeniu na dużym ogniu, poszczególnych składników potrawy. Dzięki temu możemy przygotować w bardzo krótkim czasie, pyszne dania z woka. My dodatkowo uprościliśmy sprawę, używając japońskiej zupy ramen instant. Polecamy OYAKATA Miso, czyli zupę na bazie pasty sojowej miso z wyrazistymi przyprawami takimi jak imbir, czarny pieprz i chili. Natomiast w ofercie znajdziecie również zupę- kurczak po japońsku, oraz gotowe dania w poręcznych kubkach YAKISOBA (smaki sprawdzicie TU).

składniki dla 2 osób:

  • 1 zupka OYAKATA Miso
  • 150 g polędwicy wołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kapusta pak choi
  • szczypiorek
  • bób wedle uznania- my lubimy dużo 😉
  • papryczka chili
  • czarny sezam

Wszystkie składniki trzeba najpierw przygotować, czyli gotujemy i obieramy bób. Chociaż słyszałam już historie o ludziach, którzy jedzą bób bez obierania- osobiście nie wierzę ;). Musimy też przygotować zupę według instrukcji, z tą różnicą że dolewamy o połowę mniej wody. Tylko tak, by makaron napęczniał. Dodajemy też przyprawy dołączone do zupy, więc nie musimy się martwić o doprawienie. Danie będzie wystarczająco aromatyczne. Dlatego uważam że jest to przepis idealny dla kulinarnych laików. Nie da się go zepsuć! Kroimy wszystkie składniki, czyli wołowinę, czosnek, pak choi i kolendrę. Rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy po kolei: najpierw czosnek i chili, chwilę potem wołowinę. Gdy mięso się usmaży, dodajemy kapustę i chwilę później makaron OYAKATA i bób. Przemieszamy całość i voila! Danie gotowe. Proste, prawda? Teraz wystarczy tylko wyłożyć danie na talerz, lub do miski i przesypać szczypiorkiem i sezamem. Szybko, smacznie i bardzo efektownie. Nie potrzeba do tego żadnych umiejętności kulinarnych a wygląda i smakuje wyśmienicie.

 

-wpis sponsorowany-

Next Post

Previous Post

  • Ale to pysznie wygląda! Podrzucę przepis mężowi, on ostatnio jest u nas królem kuchni! 😉

  • natasza c

    Efekt wizualny… WOW. Uwielbiam chinszczyzne, zarówno zrobiona samemu jak i w knajpie:) twoj pomysl na chinszczyzne z bobem mnie zaskoczył:)

  • Gdyby nie ten makaron z zupki, byłabym zachwycona…;)

    • Alicja(Architect of free time)

      Podpisuje sie pod komentarzem wyzej. Mysle jednak,ze nie bedzie problemu by makaron z zupki zamienic innym.

  • Małgorzata Hert

    Uwielbiam te klimaty… wczoraj było u mnie podobnie 🙂

  • Taki garnek wygląda wyśmienicie! Chyba niedługo zaskoczę rodzinę orientalnym daniem.

  • jestem raczej przeciwnikiem gotowych zupek w proszku… niemniej samo danie finalne wygląda smakowicie, składniki fajnie dobrane. Gdybyż jeszcze było wegetariańskie! Niemniej dzięki za inspirację – szukałem czegoś do obiadu 😉

  • Aneta

    wygląda rewelacyjnie 😀

  • Klinika Zdrowego Jedzenia

    Ja wybieram wersję bez mięsa i z makaronem ryżowym, reszta pycha 😉

  • Wygląda przepysznie 😉

  • Guesswhatpl

    Wygląda apetycznie, aż ślinka cieknie 😉

  • Lubię azjatyckie rozwiązania w kuchni tylko zawsze je modyfikuje na weganskie, ale wyglada smacznie, pozdrawiam gorąco 🙂

  • robisz fantastyczne zdjęcia! ślinka cieknie, a ten bób to taka wisienka na torcie

  • Wygląda pysznie 🙂 Ciekawy przepis na interesujące danie.

  • Wygląda smakowicie! Czym niemięsnym mogę zastąpić wołowinę :)?

  • Danuta Brzezińska

    A makaron taki musi być, może go zastąpić własnoręcznie robionym.

  • U mnie wołowina odpada, ale połączenie z bobem z pewnością robi furorę 🙂

  • Faktycznie proste! Wygląda też supersmakowicie i mega efektownie!

  • Wygląda mega apetycznie. 🙂

  • Rety, jak to apetycznie wygląda! Już samo zdjęcie zachęca, nawet nie chcę myśleć jak to pachnie i smakuję, bo robię się głodna 😛

  • Uwielbiam takie dania. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. 🙂

  • Justyna Witkowska

    wow, ale apetyczne zdjęcia! aż krzyczą, żeby sięgnąć po widelec i pałaszować.

© 2017 Wiśnione

Theme by Anders Norén