Grillowane NOWOZELANDZKIE Kotlety z COMBRA JAGNIĘCEGO
Jagnięcina jest wyjątkowo soczysta i delikatna, a zarazem bardzo zdrowa. Posiada duże ilości żelaza, białka, oraz witaminy A, C i B. Co dla mnie najważniejsze? Jagnięcinę przygotujemy bardzo szybko i łatwo, a dania zawsze wyglądają niezwykle efektownie.
Dzisiaj zostawiam Wam przepis na grillowane kotlety z combra jagnięcego.
Składniki:
Comber jagnięcy 600 g
Czosnek 3 ząbki
Sól 30 g
Pieprz 2 g
Liść laurowy 3 szt
Ziele angielskie 5 g
Sos sojowy 30 ml
Rozmaryn pęczek
Olej
Comber kroimy na pojedyncze kotleciki z 1 kostka. Tak wykrojone porcje peklujemy w solance 0.5 l wody, 30g soli, 3/4 liście laurowe, ziele angielskie, czosnek 2/3 ząbki, sos sojowy, pieprz. Marynujemy miedzy 24ha 48h.
Tak przygotowane mięso grillujemy na rozgrzanym do 200 stopni ruszcie, wysmarowanym olejem, obsmażamy mięso ok 1,5 minuty na stronę po czym obkładamy rozmarynem i pieczemy chwilę w zależności preferencji ok 2-3 min pod przykryciem.
Comberki idealnie komponują się z grillowaną kapustą przesypaną solą i polane octem balsamicznym.