Szukacie pomysłów na wigilijne potrawy? A może po prostu lubicie ryby? Przedstawię wam dwa genialne przepisy wg karola okrasy. łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem i tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym.
Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem.
Składniki:
- filet z łososia- 500 g
- przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra)
- kapusta kiszona- 200 g
- 2 jabłka
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- pół łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 limonka
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka masła
- szalotka- 2 szt.
- 50 ml śmietanki słodkiej 30%
- sól, biały mielony pieprz i oliwa
Przygotowanie:
Cebulę szalotkę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy chwilę na oliwie z masłem do delikatnego zeszklenia. Dodajemy pastę i proszek curry i podsmażamy ok. 30 sekund na wolnym ogniu tak by się nie przypaliło. Następnie dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę i gotujemy ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową, lekko przesiekaną kapustę i dusimy wszystko ok. 5 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką z limonki. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę, sól i pieprz oraz na koniec pokrojone jabłko (już nie gotujemy).
Łososia kroimy na steki bez skóry, obtaczamy z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalamy na suchej patelni. Odstawiamy by odpoczął i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm, lub łamiemy na kawałki.
Tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym.
Składniki:
- 2 filety z karpia bez skóry i ości
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 twarde jabłko
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka
- 1 limonka
- 1/2 łyżeczki octu spirytusowego
- 1/4 łyżeczki sosu Worcester
- 3 łyżki szczawiu konserwowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Filety z karpia kroimy w bardzo drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dokładamy drobno posiekany świeży imbir, jabłko pokrojone w drobną kostkę, posiekaną cebulę i ostrą papryczkę, sok z limonki, ocet spirytusowy, sól, grubo mielony pieprz, sos Worcester i oliwę. wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Szczaw mieszamy w misce z miodem, musztardą, sokiem z limonki, po czym dodając oliwę wlewaną bardzo cienkim strumieniem, ucieramy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na talerz wykładamy porcje tatara z karpia, obok wylewamy sos szczawiowo-miodowy.
Gwarantuję że obydwie potrawy są genialne i wzbudzą zachwyt na wigilijnym stole. Zresztą wszystkie potrawy które robiliśmy na ostatnich warsztatach z Karolem Okrasą były wyśmienite. Lidl po raz kolejny zaprosił nas do urokliwego Pałacu w Małej Wsi (ostatnio zachwycałam się nim TU). Jak zwykle nie zabrakło pysznego jedzenia i towarzystwa zaprzyjaźnionych blogerów. Takie warsztaty, połączone z wigilijną kolacją po prostu nie mogły się nie udać!
Jeśli chcecie poznać przepisy na resztę dań, to dajcie mi znać. Chętnie się nimi podzielę 🙂
- dorsz pieczony w palonej skórce jabłkowej z salsą z jabłka
- pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo- limonkowym
- pasztet z królika na musie chrzanowo- jabłkowym z orzechami włoskim
- śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
- gryczany crumble z sosem z trawy żubrowej
fot. Filip Okopny
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Unable to display Facebook posts.
Show error
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.