Wiśnione

Lifestylowy blog o modzie, jedzeniu i podróżach Kasi i Marcina Wiśnionych. Londyn/Warszawa/Malaga email:kasia@wisnione.pl

Łosoś palony i tatar z karpia według Karola Okrasy.

Szukacie pomysłów na wigilijne potrawy? A może po prostu lubicie ryby? Przedstawię wam dwa genialne przepisy wg karola okrasy. łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem i tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym.

Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem.

Składniki:

  • filet z łososia- 500 g
  • przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra)
  • kapusta kiszona- 200 g
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła
  • szalotka- 2 szt.
  • 50 ml śmietanki słodkiej 30%
  • sól, biały mielony pieprz i oliwa

Przygotowanie:

Cebulę szalotkę i czosnek siekamy drobno i przesmażamy chwilę na oliwie z masłem do delikatnego zeszklenia. Dodajemy pastę i proszek curry i podsmażamy ok. 30 sekund na wolnym ogniu tak by się nie przypaliło. Następnie dodajemy imbir, mleko kokosowe oraz śmietankę i gotujemy ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy surową, lekko przesiekaną kapustę i dusimy wszystko ok. 5 minut. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki oraz startą skórką z limonki. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę, sól i pieprz oraz na koniec pokrojone jabłko (już nie gotujemy).

Łososia kroimy na steki bez skóry, obtaczamy z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalamy na suchej patelni. Odstawiamy by odpoczął i kroimy w plastry o szerokości ok. 2 cm, lub łamiemy na kawałki.

Tatar z karpia z jabłkiem i sosem szczawiowym.

Składniki:

  • 2 filety z karpia bez skóry i ości
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 twarde jabłko
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryczka
  • 1 limonka
  • 1/2 łyżeczki octu spirytusowego
  • 1/4 łyżeczki sosu Worcester
  • 3 łyżki szczawiu konserwowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Filety z karpia kroimy w bardzo drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dokładamy drobno posiekany świeży imbir, jabłko pokrojone w drobną kostkę, posiekaną cebulę i ostrą papryczkę, sok z limonki, ocet spirytusowy, sól, grubo mielony pieprz, sos Worcester i oliwę. wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Szczaw mieszamy w misce z miodem, musztardą, sokiem z limonki, po czym dodając oliwę wlewaną bardzo cienkim strumieniem, ucieramy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na talerz wykładamy porcje tatara z karpia, obok wylewamy sos szczawiowo-miodowy.

Gwarantuję że obydwie potrawy są genialne i wzbudzą zachwyt na wigilijnym stole. Zresztą wszystkie potrawy które robiliśmy na ostatnich warsztatach z Karolem Okrasą były wyśmienite. Lidl po raz kolejny zaprosił nas do urokliwego Pałacu w Małej Wsi (ostatnio zachwycałam się nim TU). Jak zwykle nie zabrakło pysznego jedzenia i towarzystwa zaprzyjaźnionych blogerów. Takie warsztaty, połączone z wigilijną kolacją po prostu nie mogły się nie udać!

Jeśli chcecie poznać przepisy na resztę dań, to dajcie mi znać. Chętnie się nimi podzielę 🙂

  • dorsz pieczony w palonej skórce jabłkowej z salsą z jabłka
  • pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo- limonkowym
  • pasztet z królika na musie chrzanowo- jabłkowym z orzechami włoskim
  • śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
  • gryczany crumble z sosem z trawy żubrowej

fot. Filip Okopny

 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

 

 

Next Post

Previous Post

  • Zastrzeliłaś mnie tymi przepisami- o ile tych z udziałem ryb już nie wykorzystam, to wszelakie dodatki brzmią naprawdę fajnie! Zupełnie nowy pomysł 🙂
    ps. Wesołych, błogosławionych świąt!

    • Szczególnie kapusta curry 🙂 jest genialna!

  • Grafy w podróży

    na taki poziom kulinarnych umiejętności to chyba się nie wdrapię. Super to wygląda

  • Byłam dzisiaj na Wigilijnej kolacji w Soul Kitchen i widząc te dania pomyślałam o Tobie 😀
    ps.A jak u Was Święta wyglądają? Wiśniowy robi klasyczne potrawy czy jakoś podrysowuje? 😀

    • Ooo jak miło że Ci się kojarzę z dobrym jedzeniem 🙂 My wigilię zazwyczaj spędzamy na wyjazdach, a że rodzina porozjeżdżała się po świecie, to u nas raczej tradycyjne dania 🙂

      • Zdecydowanie Wiśniona= fajne ciuchy i dobre żarcie 😀

  • Oooo zjadłabym 🙂 Szkoda, że moje kulinarne umiejętności są na tak wysokim poziomie, że karpia i łososia umiem usmażyć na patelni, albo upiec w piekarniku 😀

  • Jud

    Wygląda super, ale sam przepis i wykonanie to już wyższa szkoła jazdy 😉

© 2024 Wiśnione

Theme by Anders Norén