Maryensztadt Craft Beer & Food to restauracja na warszawskiej starówce, której nazwa pochodzi od browaru rzemieślniczego Maryensztadt ze Zwolenia, który jest także właścicielem restauracji.
Maryensztadt to uznana marka na rynku polskich piw rzemieślniczych. Obecnie w ofercie znajduje się ponad 20 gatunków piwa. Zarówno te oparte o tradycyjne receptury, jak Pils, APA czy Weizen, jak również będące wynikiem ciągłych poszukiwań nowych smaków, czyli Weizen z Rabarbarem i truskawką, Sour Fruit Ale z czarną porzeczką, a także RIS z espresso.
W sierpniu tego roku w kamienicy na warszawskiej starówce (ul. Szeroki Dunaj 11) Maryensztadt otworzył swoją restaurację Maryensztadt Craft Beer & Food. Serwują tam rzemieślnicze piwo oraz dania kuchni autorskiej, które stanowią wariacje na temat polskiej kuchni. Potrawy przygotowywane są tylko z polskich produktów, pochodzących od rzemieślniczych, małych producentów. W swojej kuchni często wykorzystują surowce bazowe do piwa. Serwują domowy chleb z słodem, czekoladę z chmielem, wyśmienitym dodatkiem do dań jest również galaretka z piwa. Dopełnieniem kulinarnej całości jest foodpairing, czyli sztuka łączenia jedzenia z piwem. Robią to tak dobrze, że tworzą niezapomniane doznania smakowe. Zaciekawił Was ten opis? To teraz zobaczcie 7 daniowe menu degustacyjne, którym się tam ostatnio zachwycaliśmy. Najlepsze jest to że do każdego dania serwowane jest 150 ml piwa, dobranego zgodnie ze sztuką foodparingu. Cena takiego full zestawu to 91 zł i gwarantuję Wam że najecie się do syta. Ba! Przypuszczam że niektórzy nie dadzą rady zjeść wszystkiego 🙂
czekadełko
consome z dyni/ biszkopt/ pistacja/ oliwa z pestek dyni
schab z dzika/ topinambur/ suszona śliwka
ślimak/ kawior/ jarmuż/ seler
tatar z jelenia/ jarzębina/ orzech/ grzyby/ brukselka
ryba/ bulion grzybowy/ dynia/ topinambur
udziec z sarny/ komosa ryżowa/ grzyby/ pietruszka
fondant z białej czekolady/ chmiel/ lody piwne/ rokitnik
Wierzcie lub nie, ale wszystko smakowało wybornie. Chciałam nawet wyróżnić któreś z dań, ale ciężko mi wybrać które! Nawet czekadełko było wyborne, głównie ze względu na świeżo wypiekany chlebek. Genialny, bardzo delikatny dorsz, świetna dziczyzna, no wszystko pyszne. Może nie do końca przekonały mnie ślimaki, ale to już chyba kwestia gustu, ponieważ ja uwielbiam je w tradycyjnym wydaniu z masłem i czosnkiem.
Komu polecam Maryensztadt Craft Beer & Food? Zdecydowanie każdemu miłośnikowi dobrego piwa, który lubi także dobrze zjeść. Bardzo fajne miejsce na spotkania ze znajomymi. Świetnym rozwiązaniem są menu degustacyjne, gdyż każdy może popróbować różnych potraw i sprawdzić które piwo smakuje mu najlepiej. Dla mnie bajka, tym bardziej że zazwyczaj mam ochotę na wiele różnych dań, ale wiem że dużych, pełnowymiarowych potraw nie dam rady zjeść aż tylu.
Byliście tam kiedyś? Jeśli nie, to gorąco polecam!
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Unable to display Facebook posts.
Show error
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.