Masz ochotę na wyborne piwo prosto z browaru w pilźnie? wcale nie musisz jechać do czech! zapraszam do warszawskiej restauracji Bohemia.
W samym sercu Warszawy na rogu skrzyżowania Al. Jana Pawła i ulicy Grzybowskiej znajduje się prawdziwie czeska Restauracja Bohemia. Można tam skosztować niepasteryzowanego piwa Pilsner Urquell, oraz zasmakować czeskich przysmaków.
W restauracji umieszczonych jest pięć miedzianych tanków, który każdy może pomieścić 500l niepasteryzowanego piwa. Przyjeżdża ono prosto z browaru w Pilźnie w czasie nie dłuższym niż 48 godzin. Tanki z piwem są stale chłodzone, tak by utrzymywać temperaturę w granicach 4 – 6 ⁰C. Piwo w nich zgromadzone, umieszczone jest w plastikowym worku. Dzięki temu piwo od momentu uwarzenia w browarze , do momentu otworzenia kranu za barem nie ma styczności ani z powietrzem ani ze światłem, co wpływa na jego wyjątkowy smak świeżość i gwarantuje wysoką jakość.
W restauracji Bohemia Niepasteryzowany Pilsner Urquell serwowany jest na kilka czeskich sposobów(Hladinka, Cochtan, Mliko, Snyt). Otóż posiadając wysokiej jakości produkt, można zaserwować go w różnych wariantach, tak aby za każdym razem wrażenia sensoryczne były nieco inne, jedno piwo jest w stanie w zależności od sposobu dać kilka smaków. Wpływ na to ma poziom nagazowania piwa oraz poziom jego goryczki. Čochtan bez piany będzie mocno goryczkowy, orzeźwiający i wytrawny w smaku. Hladinka dzięki wysokiej pianie prezentuje idealny balans pomiędzy słodyczą a goryczką. Mlíko zaś jest najłagodniejszą w smaku wersją Pilsner Urquella o bardzo niskim poziomie nagazowania.
W Bohemi można również skosztować piwa mieszanego czyli Teraz Česká. Jest to piwo rzezane lub rżnięte i powstaje z dwóch gatunków piwa ciemnego Kozel Černý i jasnego Pilsner Urquell. Jest to z pewnością największy hit w restauracji, ponieważ nie wiele jest miejsc w Polsce gdzie można skosztować tak nalanej kompozycji piwnej. Oba te piwa w połączeniu tworzą dwie idealnie oddzielone warstwy, ciesząc przy tym podniebienie i oko. Gorąco polecam!
Ale nie zapominajmy o jedzeniu! Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie picia piwa bez podjadania. Zobaczcie więc moje hity:
TATARÁK Z TOPINKU Siekana polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki (42 zł). Konkretna porcja! Jestem wielką fanką surowej wołowiny i muszę przyznać że tatar w Bohemi jest wyśmienity.
CARPACCIO WOŁOWE Plastry polędwicy wołowej (90g), kapary, parmezan, oliwa, grissini (34 zł). Bardzo smaczne, delikatne mięso. Idealnie!
KNEDLIK S POVIDLY drożdżowy knedlik z powidłami śliwkowymi, makiem i sosem waniliowym (18 zł). Tutaj małe zaskoczenie, bo ja nie przepadam za deserami. Jednak knedlik totalnie skradł moje serce. Był tak dobry, że wspominaliśmy go z Marcinem jeszcze przez kilka kolejnych dni.
NAKLÁDANY HERMELIN Marynowany ser na ostro Camembert (120g), pieczywo (22 zł). Tutaj niestety bez zdjęcia, ponieważ Marcin zjadł go tak szybko że nie zdążyłam wyjąć aparatu. A może po prostu byłam tak mocno zajęta zjadaniem tatara? Ciężko powiedzieć, ale świadczy to tylko o tym że było pysznie. 🙂
Komu polecam? Bohemia to idealne miejsce na spotkanie ze znajomymi w większym gronie, ale również spotkania biznesowe, kolację z rodziną, szybki lunch w ciągu dnia lub chwilę relaksu przy kieliszku wina, lub wybornego czeskiego piwa.
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Unable to display Facebook posts.
Show error
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.