Jak przygotować idealnego steka z grilla
Reverse sear
Metoda Reverse Sear – odwrócone smażenie, to jeden z popularniejszych ostatnio trendów na przygotowanie perfekcyjnych steków z grilla. Polega na odwróceniu tego, co zazwyczaj robiliśmy. Czyli najpierw traktujemy mięso niską temperaturą, a dopiero na koniec szybko zamykamy na większym ogniu. Metoda najlepiej sprawdza się przy grubych, konkretnych stekach.
Steki wołowe z sosem chimichurRi
Składniki:
- 2 steki rib Eye grubo wykrojone min 3,5 cm
- oliwa z oliwek
- gruboziarnista sól morska
- świeżo mielony pieprz
Sos chimichurri
- 2 pęczki natki pietruszki
- Pół szklanki listków oregano
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chilli
- cebula szalotka
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- łyżka octu winnego
- gruboziarnista sól morska
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Grilla ustawiam na ok 110 stopni. Steki nacieram oliwą, równomiernie przyprawiam solą i pieprzem i kładę na grillu. Bardzo ważne w tej metodzie jest użycie termometru, który wbijamy w najgrubsze miejsce steka! Grilluję przy zamkniętej pokrywie przez ok 15-20 min, aż temperatura w środku będzie wynosić 40 stopni. Mięso ściągam z rusztu i podkręcam temperaturę do 250 stopni.
Kiedy mięso odpoczywa a grill się rozgrzewa, możemy zrobić sos chimichurri. Wszystkie składniki drobno pokrojone wrzucam do blendera lub rozdrabniacza i miksuję niezbyt dokładnie- zostawiając drobne cząstki.
Gdy grill się rozgrzeje, steki ponownie wykładam na ruszcie i grilluję w wysokiej temperaturze z obu stron przez ok 2 min. przy zamkniętej pokrywie. W zależności od preferowanego stopnia wysmażenia pilnujemy temperatury w środku. Ja przy medium rare wybieram 50 stopni.
Zdejmujemy steki z rusztu i dajemy im odpocząć kilka minut.
Fajnym i prostym dodatkiem do steków są szparagi. Nadziewamy je na patyczki do szaszłyków (łatwiej będzie je obracać), skrapiamy oliwą, przesypujemy solą i wrzucamy na ruszt. Po 5 minutach wykładamy na talerz i przesypujemy płatkami parmezanu. Steki wykrajam w poprzek włókien w plastry i polewam sosem chimichurri.
Jeśli ten sposób wydaje się wam prosty, to macie rację! Nie ma w tym nic skomplikowanego i jeśli tylko pilnujecie temperatury mięsa, to steki nie mają prawa się nie udać. Warto jeszcze pamiętać o odpowiednim doborze mięsa. Jakościowe steki, ze sprawdzonego źródła smakują zdecydowanie lepiej niż te marketowe. Poza tym należy pamiętać że na grilla nie wrzucamy mięsa prosto z lodówki (musi trochę odczekać), oraz nie kroimy steków od razu po ściągnięciu z rusztu.
Steki przygotowałam podczas wspólnego grillowania z marką Weber, gdzie razem ze znajomymi blogerami kulinarnymi, zaprezentowaliśmy swoje przepisy. Każdy z nas przygotował coś smacznego i mimo że jedzenia wyszło mnóstwo, to wszystko zniknęło z talerzy w mgnieniu oka. Jak ja lubię takie inspirujące spotkania! Grill master marki Weber opowiedział nam o różnych technikach grillowania, pokazał kilka trików i ciekawie zaprezentował różnice między grillami gazowymi i węglowymi.
Zobaczcie co przygotowała reszta ekipy.
Krewetki od Agaty Kulinarne Przygody Gatity
Szaszłyki z tofu Gosi Gohfitfan
Szaszłyki z krewetkami Kasi Kuchnia Bazylii
Souvlaki Pawła KulinarnyJa
A na koniec klasowe zdjęcie ekipy grillującej.