Wiśnione

Lifestylowy blog o modzie, jedzeniu i podróżach Kasi i Marcina Wiśnionych. Londyn/Warszawa/Malaga email:kasia@wisnione.pl

Steki wołowe grillowane metodą reverse sear

Jak przygotować idealnego steka z grilla

Reverse sear

Metoda Reverse Sear – odwrócone smażenie, to jeden z popularniejszych ostatnio trendów na przygotowanie perfekcyjnych steków z grilla. Polega na odwróceniu tego, co zazwyczaj robiliśmy. Czyli najpierw traktujemy mięso niską temperaturą, a dopiero na koniec szybko zamykamy na większym ogniu. Metoda najlepiej sprawdza się przy grubych, konkretnych stekach.

Steki wołowe z sosem chimichurRi
Składniki:
  • 2 steki rib Eye grubo wykrojone min 3,5 cm
  • oliwa z oliwek
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sos chimichurri
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • Pół szklanki listków oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • cebula szalotka
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • łyżka octu winnego
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Grilla ustawiam na ok 110 stopni. Steki nacieram oliwą, równomiernie przyprawiam solą i pieprzem i kładę na grillu. Bardzo ważne w tej metodzie jest użycie termometru, który wbijamy w najgrubsze miejsce steka! Grilluję przy zamkniętej pokrywie przez ok 15-20 min, aż temperatura w środku będzie wynosić 40 stopni. Mięso ściągam z rusztu i podkręcam temperaturę do 250 stopni.
Kiedy mięso odpoczywa a grill się rozgrzewa, możemy zrobić sos chimichurri. Wszystkie składniki drobno pokrojone wrzucam do blendera lub rozdrabniacza i miksuję niezbyt dokładnie- zostawiając drobne cząstki.

Gdy grill się rozgrzeje, steki ponownie wykładam na ruszcie i grilluję w wysokiej temperaturze z obu stron przez ok 2 min. przy zamkniętej pokrywie. W zależności od preferowanego stopnia wysmażenia pilnujemy temperatury w środku. Ja przy medium rare wybieram 50 stopni.
Zdejmujemy steki z rusztu i dajemy im odpocząć kilka minut.

Fajnym i prostym dodatkiem do steków są szparagi. Nadziewamy je  na patyczki do szaszłyków (łatwiej będzie je obracać), skrapiamy oliwą, przesypujemy solą i wrzucamy na ruszt. Po 5 minutach wykładamy na talerz i przesypujemy płatkami parmezanu. Steki wykrajam w poprzek włókien w plastry i polewam sosem chimichurri.

Jeśli ten sposób wydaje się wam prosty, to macie rację! Nie ma w tym nic skomplikowanego i jeśli tylko pilnujecie temperatury mięsa, to steki nie mają prawa się nie udać. Warto jeszcze pamiętać o odpowiednim doborze mięsa. Jakościowe steki, ze sprawdzonego źródła smakują zdecydowanie lepiej niż te marketowe. Poza tym należy pamiętać że na grilla nie wrzucamy mięsa prosto z lodówki (musi trochę odczekać), oraz nie kroimy steków od razu po ściągnięciu z rusztu.

Steki przygotowałam podczas wspólnego grillowania z marką Weber, gdzie razem ze znajomymi blogerami kulinarnymi, zaprezentowaliśmy swoje przepisy. Każdy z nas przygotował coś smacznego i mimo że jedzenia wyszło mnóstwo, to wszystko zniknęło z talerzy w mgnieniu oka. Jak ja lubię takie inspirujące spotkania! Grill master marki Weber opowiedział nam o różnych technikach grillowania, pokazał kilka trików i ciekawie zaprezentował różnice między grillami gazowymi i węglowymi.

Zobaczcie co przygotowała reszta ekipy.

Krewetki od Agaty Kulinarne Przygody Gatity

Szaszłyki z tofu Gosi Gohfitfan

Szaszłyki z krewetkami Kasi Kuchnia Bazylii

Souvlaki Pawła KulinarnyJa

A na koniec klasowe zdjęcie ekipy grillującej.

Next Post

Previous Post

  • Femme Deborah

    Jestem wegetarianką więc chętnie przygotowałabym z grilla coś wege:)

    • Z wege mieliśmy szaszłyki z tofu❤️

  • Anita Anna Maślak

    Ojej jakie ciekawe spotkanie i ile dobra przy tym powstało! Same smakołyki. Wszystko wygląda apetycznie, aż by się chciało popróbować 🙂

  • Irena-Hooltaye w podróży

    Ależ to spotkanie zaowocowało pysznościami. Napatrzeć się nie mogę.
    Bardzo rzadko udało mi się zjeść dobrego steka.
    Super pomysł na przygotowanie smakowitego z grilla.
    Idealne rzeczy często bywają proste 🙂 Dzięki za podzielenie się.

    • To musisz spróbować! Pilnując temperatury, nie ma opcji żeby nie wyszło 😉

  • Wygląda obłędnie, ale nie jem mięsa, więc nie spróbuję. 😉

    • Z bezmięsnych mieliśmy szaszłyki z tofu❤️

  • Ja zawsze z grilla najbardziej lubię warzywa <3 Pyszne <3

  • Your blog is a treasure trove of valuable insights and thought-provoking commentary. Your dedication to your craft is evident in every word you write. Keep up the fantastic work!

© 2024 Wiśnione

Theme by Anders Norén