Szpik wOłowy z sosem malinowym, to idealNa i niebanalna propozycja na przystawkę z grilla
Szpik kostny jest bardzo łatwy do przyrząDzenia, a zarazem bardzo smaczny! Nie bez powodu nazywa się go masłem bogów. To jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych tłuszczÓw. Zazwyczaj podaję go w wersji na słono, ale dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się ze słodką chałką.
Składniki:
– wołowe kości szpikowe
– sól, pieprz
sos malinowy:
– świeże maliny
– cukier trzcinowy
– ciemny sos sojowy Lee Kum Kee
– chilli
– gałązki rozmarynu
Przygotowanie
Kości szpikowe przesypuję solą i pieprzem i układam na grillu rozgrzanym na ok 180 stopni. Najlepiej wyłożyć je na płycie, lub patelni, aby nie wypłyną z nich tłuszcz. Kości w zależności od ich wielkości, zostawiam na ok 15 min-30 min, aż zaczną bulgotać. Tym razem dodałam też trocin do grilla, aby delikatnie je podwędzić i nadać przyjemnego, dymnego posmaku.
Gdy kości dochodzą na grillu, zabieram się za przygotowanie sosu. Na patelni karmelizuję cukier trzcinowy, dodaję maliny, przesiekane chilli, gałązki rozmarynu i dolewam sosu sojowego. Mieszam chwilę aby smaki ładnie się połączyły i gotowe!
Szpik możemy jeść łyżeczką, prosto z kości, lub rozsmarować na słodkiej chałce i podać z sosem.
To moja propozycja na przystawkę z grilla, którą miałam przyjemność przygotować podczas kolejnego już spotkania z marką Weber. Tym razem nasze grillowanie odbyło się w Winnicy Dwórzno, a do partnerów dołączyła marka Victorinox – czyli doskonale znany producent świetnych, szwajcarskich noży, oraz marka Lee Kum Kee – producent bardzo smacznych azjatyckich sosów. Z takimi produktami grillowanie nie mogło się nie udać! Grill Master Webera pokazał nam kolejne możliwości które daje nam ten sprzęt i muszę przyznać że takie grillowanie to czysta przyjemność.
Zostawiam wam zdjęcie potraw, które przygotowały dziewczyny i zachęcam do sprawdzenia ich przepisów, bo serio – wszystko wyszło mega smacznie!
Nasza ekipa grillująca: Gosia Gohfitfan, Agata Kulinarne Przygody Gatity, Kasia Kuchnia Bazylii i Miśka In My Kitchen.