Wiśnione

Lifestylowy blog o modzie, jedzeniu i podróżach Kasi i Marcina Wiśnionych. Londyn/Warszawa/Malaga email:kasia@wisnione.pl

Szpik wołowy z grilla

Szpik wOłowy  z sosem malinowym, to idealNa i niebanalna propozycja na przystawkę z grilla

Szpik kostny jest bardzo łatwy do przyrząDzenia, a zarazem bardzo smaczny! Nie bez powodu nazywa się go masłem bogów. To jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych tłuszczÓw. Zazwyczaj podaję go w wersji na słono, ale dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się ze słodką chałką.

Składniki:

– wołowe kości szpikowe

– sól, pieprz

sos malinowy:

– świeże maliny

– cukier trzcinowy

– ciemny sos sojowy Lee Kum Kee

– chilli

– gałązki rozmarynu

Przygotowanie

Kości szpikowe przesypuję solą i pieprzem  i układam na grillu rozgrzanym na ok 180 stopni. Najlepiej wyłożyć je na płycie, lub patelni, aby nie wypłyną z nich tłuszcz. Kości w zależności od ich wielkości, zostawiam na ok 15 min-30 min, aż zaczną bulgotać. Tym razem dodałam też trocin do grilla, aby delikatnie je podwędzić i nadać przyjemnego, dymnego posmaku.

Gdy kości dochodzą na grillu, zabieram się za przygotowanie sosu. Na patelni karmelizuję cukier trzcinowy, dodaję maliny, przesiekane chilli, gałązki rozmarynu i dolewam sosu sojowego. Mieszam chwilę aby smaki ładnie się połączyły i gotowe!


Szpik możemy jeść łyżeczką, prosto z kości, lub rozsmarować na słodkiej chałce i podać z sosem.


To moja propozycja na przystawkę z grilla, którą miałam przyjemność przygotować podczas kolejnego już spotkania z marką Weber. Tym razem nasze grillowanie odbyło się w Winnicy Dwórzno, a do partnerów dołączyła marka Victorinox – czyli doskonale znany producent świetnych, szwajcarskich noży, oraz marka Lee Kum Kee – producent bardzo smacznych azjatyckich sosów. Z takimi produktami grillowanie nie mogło się nie udać! Grill Master Webera pokazał nam kolejne możliwości które daje nam ten sprzęt i muszę przyznać że takie grillowanie to czysta przyjemność.
Zostawiam wam zdjęcie potraw, które przygotowały dziewczyny i zachęcam do sprawdzenia ich przepisów, bo serio – wszystko wyszło mega smacznie!

Nasza ekipa grillująca: Gosia Gohfitfan, Agata Kulinarne Przygody Gatity, Kasia Kuchnia Bazylii i Miśka In My Kitchen.

 

 

Next Post

Previous Post

  • Nigdy takiego nie jadłam, ale polecę rodzicom. Może zechcą się skusić.

  • Foteczki prima sort, ale wybacz- za żadne skarby bym czegoś takiego nie wzięła do ust :D.

    • A smalczyk to jadła?! Już ja bym cię nakarmiła😂

      • bueheh! smalczyk owszem, ale..z fasoli xD

  • Super jest takie wspólne grillowanie 😀 Jako wegetarianki samego przepisu na szpik nie skomentujemy xD

  • Małgorzata Hert

    Czerwonego mięsa raczej unikam, ale całość świetnie się komponuje ze sobą i z pewnościa wybornie smakuje

© 2021 Wiśnione

Theme by Anders Norén