Kuchnia tajska to jedna z popularniejszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Dania charakteryzują się pikantnym i niezwykle aromatycznym smakiem. Praktycznie każdy posiłek przygotowywany jest zgodnie z zasadą pięciu smaków. Polega to na połączeniu ostrego, słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego smaku w jednym daniu, oraz odnosi się do harmonii uznawanej przez Tajów za kwintesencję udanego i szczęśliwego życia. Wszystko to brzmi szalenie ciekawie, wyśmienicie smakuje, ale też niesamowicie pachnie i pięknie wygląda. Jeśli tak jak ja, lubicie tajską kuchnię, to mam dla Was fajną miejscówkę na warszawskim Żoliborzu. Thai Garden to nie tylko smaczne jedzenie, ale również super atmosfera, którą tworzą pracujący tam ludzie, oraz specyficzny wystrój. Trochę kiczowaty co prawda, ale zdecydowanie w orientalnym klimacie – wielki budda, tygrys na ścianie i takie tam 😉 W sezonie letnim polecam miejsca na sporym tarasie.
Nie byłabym sobą, gdybym nie zamówiła wielu różnych potraw, aby popróbować wszystkiego po trochu. Zresztą to również jest jedna z zasad kuchni Tajskiej. Dania podaje się na środku stołu, aby każdy mógł nabrać sobie po trochu na swój talerz wedle uznania. Ponadto potraw powinno być zawsze więcej niż osób przy stole i ta zasada podoba mi się najbardziej ;).
Wszystkie dania bardzo mi smakowały. Na szczególne wyróżnienie zasługuje moja ulubiona sałatka Yam Mamuang Goong Sod, czyli pikantna z grillowanymi krewetkami ze świeżym mango w sosie tamaryndowym. Moo Daet Diao czyli prażona wieprzowina z chrupiącymi liśćmi limonki, podawana z sosem Sriracha – wyborna! No i oczywiście warto wspomnieć o klasyku, czyli Pad-Thai które było idealne.
Gorąco polecam wizytę w Thai Garden wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej, oraz tym którzy chcieliby spróbować nowych, orientalnych smaków.
Error: No connected account.
Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.
Unable to display Facebook posts.
Show error
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.