Sprawdź Tradycyjne dania z grilla w nowej odsłonie – zainspiruj się!
Dziś gotujemy inaczej niż kiedyś. W naszej kuchni i na naszych talerzach pojawiają się już nie tylko tradycyjne polskie potrawy. Coraz częściej przygotowujemy dania z różnych stron świata.
Podobną ewolucję przechodzą potrawy z grilla. Kiedyś na ruszcie kładliśmy karkówkę przyprawioną w klasyczny sposób i zajadaliśmy ją po prostu z musztardą, a grillowaną kiełbaskę zagryzaliśmy zwykłą bułką. Dziś jest nieco inaczej. Grillujemy ciekawiej, zdrowiej i zdecydowanie bardziej różnorodnie. Sprawdź, jak wyglądają tradycyjne dania z grilla w nowym wydaniu!
Ten cudowny smak kaszanki
Dobrze znaną nam wszystkim kaszankę możemy podać zupełnie inaczej. Kroimy cebulę w pióra, a jabłko i wędzony boczek w drobne paseczki. Kaszankę delikatnie wyjmujemy z osłonki. Wszystko umieszczamy na folii aluminiowej i obficie posypujemy natką pietruszki. Z folii formujemy zgrabne paczuszki i kładziemy je na ruszcie. Po kilkunastu minutach kaszanka jest gotowa do podania.
Karkówka z dalekowschodnim pazurem
Wszyscy dobrze znamy smak karkówki przyrządzanej od lat. Większość przyprawia ją solą, pieprzem, czosnkiem. Niewielka liczba osób dodaje do niej ulubione zioła. Tymczasem świat jest pełen zapachów i aromatów. Warto spróbować czegoś nowego, więc zachęcam was do skosztowania karkówki w nieco azjatyckim stylu. Kluczem do nowej odsłony mięsa jest marynata, która charakterystyczna jest dla potraw tajskich, z natury bardzo pikantnych, ale tę ostrość można dostosować do własnych upodobań.
Pierwszym krokiem do przyrządzenia karkówki w tajskim stylu jest przygotowanie marynaty. Zacznij od bardzo drobnego posiekania jednej trawy cytrynowej, trzech ząbków czosnku, szalotki, mango, kolendry i papryczki chili. Ten rodzaj papryczki jest bardzo ostry, jeśli więc nie przepadasz za bardzo ostrymi daniami, użyj tylko połowy papryczki, albo jeszcze mniej. Następnie do posiekanych składników dodaj łyżkę miodu, sok z połowy limonki i połowy pomarańczy, ok. 100 ml oleju, po 20 ml jasnego sosu sojowego i octu ryżowego. Wszystko wymieszaj.
Pora na przygotowanie samej karkówki, którą trzeba po prostu pokroić na kotlety o grubości około 1,5 cm. Mięso zanurz w marynacie i odstaw na 2 godziny. Potem tak przygotowaną karkówkę wyłóż na rozgrzaną płytę żeliwną i grilluj po 5-6 minut z każdej strony. Karkówka świetnie smakuje z grillowanymi ziemniakami i ostrym sosem tajskim.
Szaszłyki nie muszą być mięsne
Może trochę wbrew tradycji, szaszłyki z grilla wcale nie muszą być mięsne. Coraz większą popularnością cieszą się te wegetariańskie, w których główną rolę odgrywa tofu i duża ilość warzyw. Jeśli chcesz więc przygotować szaszłyki na grillu w zupełnie nowym wydaniu, sięgnij po dwa opakowania tofu i zanurz je w marynacie na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Marynatę przygotujesz w kilka chwil, bo wystarczy zmieszać po dwie łyżki oleju, musztardy Dijon, miodu i sosu sojowego. Do tego dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, odrobinę rozmarynu i kolendry.
Tuż przed grillowaniem pokrój dwie czerwone papryki i cukinię w dość duże kawałki i umyj pomidorki koktajlowe. Następnie sięgnij po szpadki do szaszłyków i nabij na nie zamarynowane tofu na przemian z przygotowanymi warzywami. Gotowe szaszłyki grilluj na ruszcie i podawaj najlepiej w towarzystwie sosu BBQ.
Poznaj więcej inspiracji na pyszne dania prosto z rusztu i zapisz się do newslettera Weber.