Wiśnione

Lifestylowy blog o modzie, jedzeniu i podróżach Kasi i Marcina Wiśnionych. Londyn/Warszawa/Malaga email:kasia@wisnione.pl

Tuba Smaku- French Toast z drożdżówki z karmelizowanymi pomidorami i lodami

Tuba Smaku – projekt utworzony przez Pascala Brodnickiego łączy najlepszych kucharzy i pasjonatów kuchni – między innymi Agnieszkę Mielczarek, Daniela Brzezińskiego, Gosię Mintę oraz Mickeya Rottena w jednym miejscu.

Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w śniadaniu prasowym prezentującym Tubę Smaku, połączonym ze wspólnym gotowaniem. Muszę przyznać, że na kanale znajdziemy nie tylko fajne, łatwe przepisy, ale również bardzo smaczne. Próbowałam i potwierdzam!

Dzisiaj przedstawię wam pomysł na śniadanie Pascala Brodnickiego.

French Toast z drożdżówki z karmelizowanymi pomidorami i lodami

 

 

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 duże pajdy drożdżówki
  • 2 rozbełtane jajka
  • 1 laska wanilii przekrojona na pół z wyskrobanymi pestkami
  • 20 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu klonowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru drobnego
  • 1 gwiazdka anyżu

 

Mieszamy w misce 2 rozbełtane jajka, 20 g cukru i szklankę mleka i wkładamy na chwilę pajdy drożdżówki do środka. Na patelni rozpuszczamy masło, 40 g cukru i miód. Kiedy masło zacznie się pienić, podsmażamy drożdżówki z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy je z patelni i przekładamy na wysmarowaną masłem blachę, lub naczynie żaroodporne.

Ponownie rozgrzewamy na patelni 40 g cukru i masło, dodajemy pomidory na krótką chwilę, tak aby się karmelizowały. Układamy je na drożdżówki . Po raz kolejny rozgrzewamy na tej samej patelni 20 g cukru. Kiedy uzyskamy karmel, dodajemy sok pomidorowy oraz pestki z laski wanilii i redukujemy całość do uzyskania gęstej konsystencji.

 

Blachę z drożdżówkami wkładamy na chwilę do rozgrzanego pieca, a następnie serwujemy deser na ciepło wykładając na talerz najpierw pajdę drożdżówki polaną słodkim sosem pomidorowo waniliowym, następnie dodajemy gałkę lodów waniliowych i dekorujemy listkiem mięty.

 

Gwarantuję że takie słodkie śniadanie, smakuje równie dobrze jak wygląda. Wpadajcie na kanał Tuby Smaku TU po więcej kulinarnych inspiracji.

 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Next Post

Previous Post

  • drożdżówki z pomidorami? Brzmi abstrakcyjnie, ale przyznam, że chętnie bym spróbowała

    • Pomidorki karmelizowane z cukrem są słodziutkie 🙂 Spróbuj zrobić! 15 min roboty a afekt jest super 😉

  • Ciekawe połączenie smaków. Już kiedyś pisałam, że nie jestem dobra w kuchni, a tym bardziej eksperymentach, ale gdybym miała możliwość, to chętnie spróbowałabym tego dania – na pewno Ci, co kochają gotować potrafią świetnie dobrać nawet dwa przeciwne smaki 🙂

  • Jud

    Super, że miałaś okazję uczestniczyć w takim wydarzeniu, zawsze to nowa inspiracja 🙂 Pomysł jest oryginalny i intrygujący 😉

  • Iwona Z.

    Pomysł na pewno oryginalny, może kiedyś wypróbuję 🙂

  • Danuta Brzezińska

    Ciekawe połączenie, może sama się skuszę i zrobię:-)

  • Rewelacja! Wyglądają obłędnie 🙂 Pozdrawiam!

  • bardzo oryginalne, z chęcią bym spróbowała

  • Ja Zwykła Matkaa

    Danie bardzo interesujące, zaskakujące. A to w Kuchni najważniejsza rzecz dać się zaskoczyć prostymi smakami.

  • Po prostu czad! Połączenie smaków super!

  • Malwina Ropel

    Wow, mam ochotę zrobić te pyszności ?

  • bardzo lubie tosty francuskie 🙂

  • I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

  • Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://www.binance.com/en/register?ref=P9L9FQKY

© 2024 Wiśnione

Theme by Anders Norén